Phone IconIcon for calling Bel snel
0800-0188
Chat IconIcon for chatting Anoniem
Chat met CSG
Phone iconIcon for calling

Heb jij hulp nodig?

Iedereen kan slachtoffer worden van een aanranding of verkrachting. Als je kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring hebt meegemaakt, is professionele hulp zoeken misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch adviseren we je om zo snel mogelijk te bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Onze artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners werken samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt. Wij zijn er voor je. Je kunt namelijk te maken krijgen met veel verschillende emoties, gedachten en lichamelijke reacties. Op deze pagina lees je meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Onze artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners werken samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt. Wij zijn er voor je.

Op deze pagina:

Hoe kom ik in contact?

Heb je direct hulp nodig, twijfel je of zit je met vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. Wij zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Bel 112 als elke seconde telt.

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien. Het kan gaan om aanranding, verkrachting of seksueel misbruik. Seksueel geweld wordt ook wel seksuele mishandeling of seks onder dwang genoemd.

Veelgestelde vragen

Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting.

Aanranding betekent: ongewenst seksueel aangeraakt worden of gedwongen worden geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.

Jazeker, ook jongens en mannen kunnen slachtoffer worden van verkrachting. Bekijk de Factsheet Centrum Seksueel Geweld mannen.

Waarom 7 dagen?

Als je binnen zeven dagen hulp zoekt bij het Centrum Seksueel Geweld, liefst binnen 72 uur, kunnen we je het beste helpen. Je hebt binnen deze tijd betere kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen. Dit laatste maakt de kans om de pleger te vinden groter.

Welke keuzes voor hulp heb ik?

Het is goed om te weten dat er geen vaste volgorde in een hulpproces bestaat. Samen met een CSG-medewerker bekijk jij welke hulp je nodig hebt en kun je een keuze maken in de acties die jij wilt ondernemen. 

 • Bellenchevron-upChevron up

  Hoe moeilijk het ook is, probeer zo snel mogelijk te bellen naar het Centrum Seksueel Geweld: 0800-0188

 • Praten met professionals in jouw regiochevron-upChevron up

  Wij verbinden je door naar een CSG-medewerker bij jou in de buurt, met wie je direct kunt praten.

 • Een persoonlijke begeleiderchevron-upChevron up

  Nadat je het Centrum Seksueel Geweld hebt bezocht, krijg je van ons een persoonlijk begeleider toegewezen. Jouw begeleider vraagt wat je nodig hebt, legt uit wat je de komende dagen kunt verwachten en wat je kunt doen om zo goed mogelijk te herstellen. Jouw persoonlijk begeleider houdt ook in de gaten of de afspraken met de politie en andere hulpverleners goed verlopen.

 • Contact met de politiechevron-upChevron up

  De (zeden)politie is onderdeel van het Centrum Seksueel Geweld, maar wordt alleen ingeschakeld als jij dat wilt. Contact met de politie is dus niet verplicht. Als je toch naar de politie wilt, maken ze zo snel mogelijk een afspraak met je op het politiebureau. De politie kan je dan uitleg geven over wat het betekent als je aangifte doet.

 • Sporen veiligstellenchevron-upChevron up

  Een sporenonderzoek maakt de kans groter dat de pleger wordt gevonden of veroordeeld.

 • Naar een arts om geslachtsziekten en zwangerschap te voorkomenchevron-upChevron up

  Het Centrum Seksueel Geweld kan je adviseren naar een arts te gaan. Een arts kan je onderzoeken, je wonden behandelen en je medicatie geven tegen geslachtsziekten en/of zwangerschap. Met de arts of verpleegkundige maak je verdere afspraken voor medische zorg.

 • Psychologische hulpchevron-upChevron up

  Jouw persoonlijke begeleider zal je de eerste maand extra goed in de gaten houden. Mochten je stressklachten na vier weken niet verminderen, dan kun je psychologische hulp krijgen om je ervaring te verwerken. De hulpverlener of psycholoog kan je verder helpen met het verwerken van je ervaring.

 • Juridische hulpchevron-upChevron up

  Slachtofferhulp Nederland en een slachtofferadvocaat kunnen je ondersteunen bij het contact met de politie en justitie. Je persoonlijk CSG-begeleider kan je met hen in contact brengen. Ook kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een schadevergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven

Tips

psycholoog_iva

Psycholoog Chantal

Chantal is een psycholoog die gespecialiseerd is in het behandelen van slachtoffers van seksueel geweld. Tips van Chantal:

 • Hoe moeilijk het ook is, probeer contact te zoeken met het Centrum Seksueel Geweld.
 • Na een heftige ervaring kan het moeilijk zijn om een normaal dag- en nachtritme aan te houden. Probeer zo veel mogelijk in jouw ritme te blijven, dit is namelijk beter voor je gezondheid.
 • Het is natuurlijk moeilijk om over de gebeurtenis te praten met familie en/of vrienden. Toch is het wel goed om dit te doen: het kan namelijk veel steun bieden.
 • Je hoofd staat er misschien niet naar, maar probeer afleiding te zoeken.
 • Als je het moeilijk vindt om over de gebeurtenis te praten, kun je er ook voor kiezen erover te schrijven. Dit helpt bij het verwerkingsproces.
 • Als je niet de kans wil lopen om zwanger te raken, slik dan na een ongewenste seksuele ervaring de morning afterpil.
 • Vergeet niet dat het nu juist extra belangrijk is om voor jezelf te zorgen! Probeer dus gezond te eten en drinken.
 • Na een heftige ervaring is het goed om extra voorzichtig om te gaan met alcohol en drugs. We begrijpen dat je je tijdelijk minder rot wilt voelen, maar zodra je stopt met alcohol en drugs kunnen nare gevoelens weer terug omhoog komen. Ook zijn klachten heviger en moeilijker te behandelen, en heb je kans op verslaving.
arts_paula

Arts Paula

Paula behandelt mensen die een ongewenste seksuele ervaring hebben meegemaakt. Tips van Paula:

politieagent_tom

Politieagent Tom

Tom is gespecialiseerd in zedendelicten. Dit zijn strafbare feiten op het gebied van seksueel geweld. Tips van Tom:

 • Probeer contact te zoeken met het Centrum Seksueel Geweld. Hier kun je ook doorverwezen worden naar de politie.
 • Misschien voel je je vies. Toch is het slim om nog even te wachten met douchen, wassen of het poetsen van je tanden. De politie heeft zo een grotere kans op het vinden van sporen.
 • Stel je toiletbezoek zo lang mogelijk uit. De politie heeft zo een grotere kans op het vinden van sporen.
 • Probeer nog even te wachten met eten en drinken. Hierdoor kunnen er sporen 
verloren gaan die waardevol zijn voor het onderzoek.
 • Misschien wil je direct je kleding in de was doen. Het is slim om je kleding in een papieren zak te bewaren zodat alles kan worden onderzocht door de politie.

Ervaringsverhalen

Kate leerde Samuel kennen via Tinder. Ze gingen samen bij haar thuis eten. Die avond dwong hij haar tot seks.

John ontmoette Leon tijdens het uitgaan. Op weg naar huis dwong Leon hem tot seks.

Sanne zat op school. Haar klasgenoot Luuk nodigde zichzelf bij haar thuis uit. Daar dwong hij haar tot seks.